04 Oca Dış Gebelik
Dış Gebelik
Gebeliklerin rahim boşluğu dışında yerleşmesi sonucunda ortaya çıkan bir tablodur. Geç tanı konulduğu takdirde hayati tehlike oluşturur. Erken tanı dikkatli bir öykü alınmadan ve detaylı ir vaginal ultrasonograf yapılmadan çoğu kez mümkün olmayabilir. En sık rastlanan yerleşim yeri yumurtalıkla rahim arasındaki tüplerdir.
Nedenleri:
1- Tüp iltihaplanması
2- Tüplerin tıkalı olması
3- Tüplerin karın zarı veya rahim duvarına yapışık olması
4- Geçirilmiş rahim ve tüp ameliyatları
5- Geçirilmiş karın ameliyatları ameliyatları
Tüplerde yerleşen gebelik kesesi uygun şekilde beslenemez ve büyüyemez. Günler geçtikçe tüpde kanama olur ve iç kanama gelişir. Bu durumda şok tablosuna kadar giden ciddi komplikasyonlar gelişir.
İlk belirtiler adet gecikmesi sonrasında kasık ağrıları şeklindedir. Kasık ağrısı genellikle bir tarafta daha fazladır. Teşhis için en uygun yöntem vajinal ultrason ile rahmin ve tüplerin incelenmesidir. Ultrasonografide rahim içinde gebelik kesesinin görülmesi dış gebelik olasılığını ortadan kaldırır. Şüpheli durumlarda gebelik hormonu olan HCG’nin kan düzeylerini de seri olarak incelemek gerekebilir. Normal gebeliklerde HCG hormonu düzenli bir şekilde artarken dış gebelikte bu artış sınırlıdır.
Dış gebelik tanısı konulduktan sonra genellikle operasyona karar verilir. Bu operasyon normal açık ameliyat veya kapalı laparoskopi ile yapılır. Bu operasyonda tüp tamamen veya kısmen çıkarılır. Bazı koşullarda ilaç tedavisi mümkündür. Methotrexate gebelik kesesi içine veya kalçadan enjeksiyon şeklinde uygulanabilir.