Prof.Dr.K.Turgay ŞENER Kadın Hastalıkları ve Doğum Perinatoloji Uzmanı | Doğum Sonrası Dönem(Lohusalık)
541
post-template-default,single,single-post,postid-541,single-format-standard,qode-news-1.0,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,no_animation_on_touch,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-12.0.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive
 

Doğum Sonrası Dönem(Lohusalık)

Doğum Sonrası Dönem(Lohusalık)

Doğum Sonrası Dönem(Lohusalık)

 

Lohusalıkta Nelere Dikkat Edilmeli ?

Lohusalık dönemi doğumdan sonraki 6-8 haftayı kapsar. Bu dönem gebelikte vücudunuzda oluşan değişikliklerin geri dönme sürecidir. Bu süreyi sağlıklı şekilde geçirmeniz en az gebelikteki kadar kendinize dikkat etmenizle mümkündür. Bu sürede beslenmenize, dinlenmenize gereken önemi veriniz. Çevrenizdeki kişilerin size desteği gereklidir.

Sizde veya bebeğinizde herhangi bir sorun olmadığı takdirde vajinal doğum sonrası 1-2 gün, sezaryenla doğum sonrası 3-4 gün sonra hastaneden tabucu edilirsiniz.

Rahim kasılmaları sonucunda giderek küçülür. Doğumdan hemen sonra göbek hizasında olan rahim yüksekliği 1-2 hafta içinde leğen kemiği içinde hissedilemeyecek kadar küçülür. 6 hafta sonunda normal büyüklüğüne döner. Bu sürede rahim iç zarı kanama ile atılmaya devam eder. İlk günlerde günde 2-3 pet kadar olan kanamaların rengi giderek açılır, sarı –beyaz rente devam eder. Bazen bu kanamalı akıntı azalarak 6 hafta kadar sürebilir. Güde 2-3 pet’ten fazla kanama olması halinde doktorunuzun sizi kontrol etmesi uygun olacaktır.

İlk adet kanaması genellikle 6. haftadan sonra olur. Bu süre emziren annelerde daha uzundur. Emzirmenin sıklığı ve miktarı ile ilişkili olacak şekilde aylar sonra ilk kanama olabilir. Bu dönemde gebelik olasılığı az da olsa vardır ve dikkatli olunması gerekir. Gebeliğe karşı emzirmeye güvenilmemesi, ek bir önlem alınması şarttır. Bu konuda en iyisi 6. veya 8. haftanın sonunda yapılan kontrolde doktorunuza danışmanızdır.

Lohusalık döneminde kesi yerlerinizin bakımına özel önem göstermeniz gerekir. Vajinal doğum yaptıysanız vajen girişindeki dikiş yerlerinde normalden fazla ağrı, şişlik, kızarıklık, sertlik olup olmadığını kontrol ediniz. Bu bölgeyi her tuvalet sonrasında size önerilen antiseptik sıvılar ile temizleyiniz. Dikişlerinin genellikle kendiliğinden eriyen türde olup alınması gerekli değildir. Ancak, ıslanan ve makata yakın bir bölgede olduğu için enfekte olup açılma yapabilir. Dikişlerinizin zorlanmaması için özellikle ilk 1 haftada üzerine oturmamaya, dikişlerde gerginlik yaratacak hareketlerden akınya dikkat etmeniz önerilir.

Karın duvarının tamamen gebelik önceki hale gelmesi çok uzun sürebilir, bazen mümkün de olmayabilir. Gebelikte bebeğe yer açmak için gevşeyen karın duvarının doğum sonrasında toparlanmasını sağlayacak en iyi yöntem egzersizdir. Doğum sonrası korse veya sargı uygulamaları adelelerin toparlanmasını geciktirir. İlk günlerde dikişleriniz henüz yeni olduğundan zorlanacağınız hareketleri 6. haftanın sonrasına bırakmanızda kol-bacak hareketleri ile yetinmenizde fayda vardır.

Cinsel ilişki için lohusalık döneminin sonunu beklemek gereklidir. Bundan önceki dönemde gerek dikişler, gerek kanamalar ve akıntılar, gerekse fiziksel ve ruhsal durum ilişki için kısıtlayıcıdır ve tıbbi açıdan sakıncalıdır.

Lohusalıkta vücudunuzdaki gebelikte birikmiş olan sıvılar yavaş yavaş idrar ile atılır. Bu dönemde idrar fazla çıkılabilir. Gebelikte aldığınız kiloların 5-6 kilosu doğumla birlikte plasenta ve sıvı boşalması ile birlikte azalır. Diğer kilolarınızın sıvı tutulumu ile ilgili olan kısmı lohusalıkta çözünür. Yağ dokusu birikimini atılması ise daha uzun bir süreçtir. Bu dönemde egzersizlere devam etmeniz halinde birkaç ay içinde eski kilonuza dönebilirsiniz.

Lohusalık döneminde aşağıdaki durumlarda doktorunuzu haberdar etmeniz uygundur:

1- Ateşinizin 38 derecenin üzerine çıkması
2- İdrar yaparken yanma olması
3- Memelerde aşırı dolgunluk
4- Dikişlerde kızarıklık, ağrı, açılma
5- Normalden fazla kanama
6- Bulantı-kusma

Meme Bakımı

Meme uçları enfeksiyon için giriş kapısı olabilir. Emzirmenin çok uzun sürmesi, meme ucu bakımının uygun şekilde yapılmaması enfeksiyon oluşumunu kolaylaştırır. Meme uçlarının her emzirme öncesi ve sonrası karbonatlı su ile silinmesi en basit çözümdür. Meme ucu çatlaklarına karşı lasonil içeren kremler veya antibiotik ve epitelizan içeren kremler çözüm olabilir.

Memede ağrılı şişlik olması halinde süt bezi kanalının tıkanması, meme apsesi veya memede angorjman denilen dolgunluk olması söz konusu olabilir. Tanıya yönelik olarak bir an önce tedaviye başlanması şarttır.

Memeler gebelikte giderek büyümeye ve ağırlaşırlar. Bazen süt akışı görülebilir. Bunun klinik bir önemi yoktur. Memeleri destekleyici sütyenlerin kullanılması rahatlatıcı bir etki sağlar.